Noutati:

Vernisaj Valentin Tănase – Galeria ARTELOR, Cercul Militar Naţional

Expoziţie de  pictură, sculptură,  grafică şi pastel semnată Valentin Tănase.

Credit foto: Valeriu Drăgan

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-1

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-2

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-3

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-4

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-5

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-7

“În primul rând, doresc să vă mulţumesc că m-aţi onorat cu prezenţa la vernisajul expoziţiei “Geneze”. Vreau să vă spun, că pentru orice artist, un vernisaj este o sărbătoare. Este ziua în care el îşi dezvăluie întregul său univers interior publicului, cu întrebările, cu îndoielile, cu frământările, dar şi cu speranţele şi cu aspiraţiile sale. Este, dacă vreţi, o zi a deplinei sincerităţi faţă de ceilalţi.

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-8

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-9

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-10

Expoziţia de faţă am denumit-o “Geneze”, pentru că multe dintre lucrări se referă la acele mituri primordiale, la începuturi. Am folosit mituri atât din mitologia noastră creştină, cât şi din cea antică greacă. Astăzi, de cele mai multe ori, noi considerăm aceste mituri că pe nişte poveşti, nişte basme frumoase. Dar dacă ne gândim că exista civilizaţii şi popoare, care nu s-au întâlnit niciodată în cursul existenţei şi care au avut mituri foarte asemănătoare, ne punem întrebarea dacă totuşi, undeva, în toate aceste reţete nu există şi un adevăr.

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-11

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-12

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-13

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-14

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-15

Lucrările, dacă le priviţi, sunt foarte vizibile pentru că sunt foarte figurative, într-un fel, nişte poveşti în imagini. Nu sunt neapărat nişte proze, pentru că firul epic nu e foarte limpede. Sunt mai degrabă nişte poeme, pentru că folosesc metafore, alături de tot felul de simboluri, astfel că incită un pic la meditaţie. Am dorit ca aceste lucrări să fie un fel de ferestre deschise către imaginaţia privitorului. Eu doresc doar să sugerez nişte direcţii – prin imagine, uneori chiar prin titlu – care să lase nişte porţi deschise. Fiecare privitor poate să îşi imagineze o descriere personală a fiecăreia dintre lucrări. Am dorit să strecor în fiecare un pic de poezie, poate un pic de filosofie, în unele un pic de ezoterism, dar să caut acele proporţii exacte, încât să le fac să fie agreabile şi să nu fie obositoare.

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-16

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-17

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-18

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-19

Aţi remarcat, probabil, că folosesc mai multe motive. Poate motivul cel mai prezent este femeia, femeia văzută că ideal, că arhetip. Cineva spunea inspirat că femeia este lucrarea de diplomă a lui Dumnezeu la examenul de estetică. Foarte adevărat. Femeia este, dacă vreţi, cel mai frumos subiect al artei. A realiza un portret de femeie sau a desena un corp de femeie, şi să-i păstrezi gingăşia, este o provocare pentru fiecare artist. Pentru fiecare dintre noi femeia poate să fie mamă, soră, iubită, soţie, fiică, nepoată, şi lista poate continua. Femeia este jumătatea esenţială a dimensiunii umane. Este cea care dă viaţă. Fiecare dintre noi, bărbat sau femeie, ne petrecem primele nouă luni din viaţa într-un trup de femeie. De aceea, voi aduce întotdeauna un omagiu eternului feminin.

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-20

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-21

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-22

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-23

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-24

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-25

Al doilea motiv care se regăseşte frecvent este motivul calului. Calul este cel mai frumos dar pe care Dumnezeu l-a făcut omului, spunea cineva din vechime. Calul este pentru un artist o multitudine de simboluri, este eleganţă, este delicateţe uneori. La mine, calul a fost dintotdeauna o componentă a creaţiilor mele, prin care am dorit să simbolizez una sau alta dintre ideile care mă preocupă. Unii mă consideră pictor de cai şi nu neg acest apelativ.

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-26

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-27

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-28

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-29

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-30

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-31

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-32

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-33

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-34

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-35

Cel de-al treilea motiv care se regăseşte în lucrări este motivul mării. Marea este mişcarea eternă, este viaţa însăşi. În mare s-a născut viaţa, din mare au pornit toate şi toate în mare se vor întoarce. Pentru mine, marea reprezintă eternitatea, e acea visare, acea nostalgie a verii.

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-36

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-37

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-38

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-39

În fine, un alt simbol este cel al muzicii. Se regăsesc în lucrările mele coarde de pian, instrumente muzicale, personaje care cânta la câte un instrument. Eu cred că fără muzică viaţa e mai searbăda şi mai tristă. Muzica este cea mai inefabilă dintre arte. Ea nu are un suport material. Se bazează numai pe vibraţii şi pe sunete. Şi întotdeauna când lucrez, mă însoţeşte câte o temă muzicală. De aceea, ea se regăseşte în mod firesc în lucrările mele.

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-40

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-41

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-42

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-43

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-44

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-45

Consider că în lumea de astăzi, care este plină de frământări, de nesiguranţă, de incertitudini, este nevoie şi de un semn de speranţă şi de încredere. Şi cred că una dintre menirile artei este acea de a da încredere.

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-46

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-47

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-48

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-49

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-50

Aş vrea să închei cu o parabolă, pe care am auzit-o cândva şi care mi se pare semnificativă. Se spune că în urmă cu ceva mii de ani, în lume a apărut un evreu înţelept care a afirmat, că esenţa dimensiunii umane se află în minte. Se numea Moise. Peste încă o mie de ani, a apărut un alt evreu, care a afirmat că defapt, esenţa dimensiunii umane se află în inimă. Se numea Iisus. După aproape două mii de ani, alt evreu înţelept a afirmat, că esenţa se află în stomac, în partea materială. Se numea Marx. Nu la multă vreme după aceea, un alt evreu a spus că esenţa se află în dinamica atracţiei dintre sexe. Se numea Freud. Iar la puţin timp, un alt evreu a afrimat că totul, dar chiar totul este relativ. Se numea Einstein. Nu am vrut să fac apologie poporului ales, ci am vrut doar să subliniez faptul că realitatea, şi esenţa realităţii, poate fi văzută într-o multitudine de feluri valabile. Şi cred totuşi, că în această lume atât de relativă, mă încred în a doua afirmaţie a lui Iisus, care spunea că totul se află în inimă şi în sentimentul pe care aceasta îl generează. Mi-aş dori să împărtăşesc cu dumneavoastră în această seară, acest sentiment. Vă mulţumesc!”.

(Valentin Tănase, artist plastic)

Valentin-Tanase-CMN-2015-artportfolio-6

Pictorul Valentin Tănase.

Credit foto: galeria artistului

Valentin-Tanase