Noutati:

Vernisaj Silviu Ioan Soare & Carmen Văideanu – Galeria 2Art, Centrul Cultural “Mihai Eminescu”


Simeză

Credit foto: Valeriu Drăgan – artportfolio.ro


Simeză de sculptură și pictură semnată Silviu Ioan Soare

Lucrările pe care Silviu Ioan Soare le expune la Galeria 2Art sunt organizate pe mai multe tehnici. Pictură în ulei și tempera, dar și ceramică sculpturală și papier mache, reliefând activitatea de pictor practicată consecvent până în momentul desăvârșirii studiilor la Universitatea Națională de Arte din București, iar după acest moment, pe cea de cercetător al formei tridimensionale, mai ales după masteratul în sculptură, vorbesc despre preocupările sale multiple pentru imaginea artistică bidimensională și în volum.

Dacă lucrările parietale cuprind peisaje și flori, evocate în tușe moderne, fragmentate, utilizând uneori și aplicarea compactă a culorii, contrastând cu diluții extrem de delicate, în compozițiile ceramice detectăm preocuparea pentru figura umană, pentru torsul feminin și germinație, dar și pentru structuri evidențiind îndemânarea artistului în utilizarea argilei și gresiilor.


Simeză de pictură și pastel semnată Carmen Văideanu

Pictura doamnei Carmen Văideanu reflectă expresia luminii și a bucuriei de a o detecta în corolele florilor sau în încrengăturile acestora, fără să ignore zona sensibilă a obiectului arhaic. Culorile sunt extrem de delicate, momentele zilei care au influențat din punct de vedere al eclerajului aceste frumoase compoziții , lăsând la vedere delicatețea îmbinării structurilor compoziționale cu o estetică a deschisurilor, induse de nuanțe pastelate, devenite uneori o discretă atingere a pânzei, alteori invocând tensiuni în accentuarea tonalităților și formelor figurative.

Dacă centrul de interes se axează pe elemente care fac deliciul microcosmosului artistei, constituind recuzita de atelier, componentele adiacente sunt de factură stilistică în naturile statice cu flori si vase ceramice. În peisaje, anumite cadre citadine domină spațiul bidimensional, discrete trasee formale creând senzația de echilibru, liniște, stabilitate… Din expunere nu lipsește nici subiectul aviar, lucrările fiind potolite și surdinizate în tratarea cromatică, ceea ce conferă un rafinament alăturat câteodată unor grizări distinse și unor puternice pete de culoare, sporind expresivitatea imaginilor.


Vernisaj

Prezentarea lucrărilor a fost făcută de  Ana Amelia Dincă, critic de artă

Claudiu Victor Gheorghiu, jurnalist agenţia de presă Intell News şi ziarul Jurnalul Bucureştiului.


Prezentare video de Claudiu Victor Gheorghiu


Ana Amelia Dincă, critic de artă și Răzvan Ionuț Cirică, curator Galeria 2Art