Noutati:

Vernisaj expoziție retrospectivă de pictură – Marin Petre Constantin – Galeria Artelor, Cercului Militar Naţional


Simeză

Credit foto: Valeriu Drăgan


Vernisaj

Dr. Roxana Păsculescu , critic de artă și jurnalist Radio România Cultural,  deschizănd expoziția retrospectivă  – Marin Petre Constantin

Ascuns la Brătești, pictorul Marin Petre Constantin

Pe pictorul Marin Petre Constantin l-am cunoscut recent, în urmă cu doar câteva zile. Întâlnirea de la Brătești (lângă Târgoviște) a fost însă, una excepțională, surprinzătoare pentru mine, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că am vorbit cu un artist puternic, dedicat trup și suflet artei sale; apoi, pentru că, am parcurs cu nesaț un vraf de desene formidabile, în creion și în cărbune, majoritatea reprezentând portrete expresive de țărani din spațiul drag artistului; și nu în ultimul rând, pentru că am ”răsfoit” cartoane ori pânze pictate în zeci de ani, din deceniul al 5 lea al veacului trecut până târziu, acum, după anii 2000 ai secolului acesta. Și m-am bucurat pe deplin, văzând atelierul înțesat de lucrări al maestrului Marin Petre Constantin. Tuturor trăirilor mele li s-au adăugat altele, la fel de profunde, când am citit cele două cărți semnate de Marin Petre Constantin. Ambele au apărut în Colecția Proză Contemporană a Editurii  Bibliotheca, Târgoviște, în anul 2007, respectiv 2008. În ”Prepeleacul” (un grupaj de 12 povestiri și o nuvelă) prima tipărită, ca și în ”Târgul” cea de a doua, descoperim prin fine observații și analize pertinente, printr-o scriitură caldă și elegantă, lumea știută de Marin Petre Constantin în care, la un moment dat a venit socialismul. Că pictorul a vrut cu aceste două cărți să fie în mod clar și evident receptat în calitatea sa de scriitor, o dovedesc cărțile – severe ca obiect tipografic, care nu beneficiază de vreo pictură ori ilustrație a creatorului.

Îi mulțumesc prietenului Vasile Popa, fost elev al profesorului Marin Petre Constantin la Școala Populară de Artă din Târgoviște, că mi-a vorbit de inițiativa familiei plasticianului de a-i organiza acestuia, la București, acum, la început de primăvară –o expoziție retrospectivă. Lunga perioadă în care maestrul Marin Petre Constantin nu a mai simțit nevoia să expună –a pus pe nedrept în umbră, artistul și pictura sa!

Prin urmare, retrospectiva care se va deschide pe 3 martie, la Galeria Artelor a Cercului Militar Național are rolul decisiv de a scoate la lumină (o expresie de astă dată, folosită fără vreo umbră de exagerare) creația pictorului Marin Petre Constantin. În cele circa 80 de lucrări de pictură se vor putea urmări, vreme de doua săptămâni, prin subiectele abordate de artist (peisaj citadin, portret, natură statică) cele câteva perioade de lucru ale pictorului. Totodată, retrospectiva subliniază atașamentul pictorului față de orașul Târgoviște, prin aducerea în varii compoziții, pe nenumărate pânze, a caselor de secol al  XIX-lea, demolate între timp. (dr. Roxana Păsculescu, critic de artă)

sursa: http://radioromaniacultural.ro/ascuns-la-bratesti-pictorul-marin-petre-constantin/

Gheorghe Petre și Margareta Iordache Petre – fiul și fica maestrului Marin Petre Constantin.

Pictorul Vasile Popa – elev al maestrului Marin Petre Constantin.

Pictorul Mihai Șerbănescu – elev al maestrului Marin Petre Constantin și continuator ca profesor la  Scoala Populară de Arte “Octav Enigarescu”.

Claudiu Victor Gheorghiu, jurnalist agenţia de presă Intell News şi ziarul Jurnalul Bucureştiului.