Noutati:

Vernisaj Cătălin Podoleanu – Galeria ARTEX, Râmnicu Vâlcea


Simeză

Credit foto:  Razvan Nicolescu  și Cătălin Podoleanu.


Vernisaj

Pictorul Gheorghe Dican – Președintele Filialei Vâlcea a UAP România, deschizând expoziția pictorului Cătălin Podoleanu.

Criticul de artă – Luiza Barcan

“Artist cu o deja bogată activitate şi cu numeroase participări la expuneri de grup, pictorul Cătălin Podoleanu a deschis pe 21 aprilie 2017, la galeriile de artă Artex din Râmnicu Vâlcea, cea de a patra personală, intitulată „Sonorităţi”. Lucrările de pictură, în tehnica acrylic pe pânză, şi cele de grafică alb-negru expuse pe simeze sunt, de această dată, rodul celui mai recent experiment pe care Cătălin Podoleanu îl face, încerând o transpunere în plan vizual a „zgomotelor reziduale”, cum chiar el le numeşte, provenite din oraşul contemporan.

Ceea ce pare sau chiar este supărător în peisajul urban industrializat, la nivel auditiv, devine pentru artistul vizual o sursă de inspiraţie mai puţin obişnuită, dar cu atât mai provocatoare. Sinestezic, sunetul-zgomot se transfigurează în structură plastică armonică, incitând privirea şi gândul.

Atras de exprimarea non-figurativă, Cătălin Podoleanu lasă totuşi inteligibile în compoziţiile sale un fel de peisaje interioare, inspirate, fără îndoială, din cele exterioare, într-o încercare de ordonare în structuri echilibrate, stilizate şi expresive. Modul în care se face trecerea de la zgomot la sonoritate, iar apoi la construcţie picturală ţine de alchimia interioară a pictorului şi de felul în care el se raportează la real. Tuşe groase sau delicate de negru închid ca într-o reţea compoziţiile plastice ale lui Cătălin Podoleanu şi augmentează culorile. Întreg discursul vizual din cea mai recentă expoziţie a sa devine unitar, în pofida unor serii de lucrări în chip evident diferite, însă legate intern printr-o viziune unificatoare.

La nivel cromatic aceste structuri vizuale surprind printr-o echilibrată selecţie a tonurilor, suprafeţele evocând vitraliul iar uneori chiar fresca, prin rafinata alăturare a culorilor. Lucrările de grafică în alb şi negru pot fi privite ca un contrapunct, menit şi el să le exalte pe cele de pictură dar şi să intre cu ele într-un dialog constructiv.

Zgomotele reziduale” preluate din atmosfera cotidiană a oraşului reuşesc să devină, după o inspirată prelucrare, acea simfonie cromatică menită să sugereze privitorului că sufletul şi mintea pictorului au puterea de a transfigura realul şi de ce nu?, a-l face mai prietenos şi mai suportabil.” (Luiza BARCAN, critic de artă)

Pictorul Cătălin Podoleanu