Noutati:

Interviu cu pictorul Gheorghe Coman

Interviu in atelier - pictor Gheorghe Coman

Credit foto: Valeriu Drăgan

artportfolio.ro: Cât timp v-a luat să vă dezvoltaţi stilul pictural pe care îl abordaţi în prezent?

Gheorghe Coman: Fiecare artist este într-o permanentă căutare, deci e greu de spus că la un moment dat te opreşti din căutat şi îţi definitivezi cumva, un stil anume. Sunt elemente care se regăsesc, indiscutabil, de-a lungul operei, într-o formă sau alta fie că e desen, fie că e culoare, fie la nivel compoziţional. Permanent, artistul caută ceva nou şi privind din urmă, constată că după o perioadă de cinci sau de zece ani, există diferenţe destul de mari faţă de ceea ce creează în prezent. Personal nu îţi dai seama decât dacă scoţi “din beci” lucrări mai vechi şi vezi ce făceai cu câtva timp în urmă şi ce faci acum. Pentru că, e firesc să îţi schimbi modul de a vedea lucrurile, felul de a le interpreta şi aşa mai departe.

artportfolio.ro: Care sunt artiştii care v-au influenţat parcursul artistic?

Gheorghe Coman: Cu siguranţă există artişti care m-au influenţat. Primul pe care aş vrea să îl menţionez este Andreescu. Şi din păcate, nu am reuşit să îl descopăr din ceea ce se găsea tipărit la momentul copilăriei mele. A trebuit să mai cresc puţin ca în adolescenţă să ajung să vizitez muzee şi apoi, expoziţii dedicate lui Andreescu, ca să-l descopăr la adevărata lui valoare. Dacă până atunci aveam o cu totul altă opţiune (dar tot către sfera picturii româneşti se îndrepta), în acel moment s-a conturat clar o pasiune foarte puternică, o chemare lăuntrică pentru Andreescu. Un altul ar fi van Gogh, care este un artist de o mare forţă, precum opera pe care a lăsat-o în urmă, profund impregnată cu personalitatea lui.

artportfolio.ro: Abordaţi şi alte genuri, ín afară de pictură şi de grafică?

Gheorghe Coman: Da. În facultate am descoperit şi gravura şi am constatat că îmi place foarte mult. Din păcate sunt multe lucruri care îmi plac şi e atât de greu să împart timpul ca să îmi satisfac toate dorinţele artistice. Cochetez şi cu modelajul. Practic, eu am făcut secţia de ceramică, dar din motive subiective, obiective chiar mai mult, îmi e mai greu să fiu constant în manifestările ceramice. Dar este o zonă care îmi place şi o iubesc foarte mult, pentru că îmbină atât culoarea cât şi forma.

Interior de atelier pictor Gheorghe Coman 20 artportfolioartportfolio.ro: Care sunt materialele cu care lucraţi în mod obişnuit?

Gheorghe Coman: În mod frecvent, în pictură, lucrez cu ulei. Am încercat şi vopselele acrilice constrâns de împrejurări, ca de exemplu, de taberele de pictură, când timpul în care trebuia să duc o lucrare la bun sfârşit era relativ scurt, iar acrilicele se uscau rapid. Dar nu sunt culorile mele “de suflet”, că le spun aşa. Iar în ceea ce priveşte grafica, aici materialele sunt puţin mai diversificate, îmi place să lucrez cu baiţuri, cu tuşuri, cu cerneală.

artportfolio.ro: Dacă aţi avea de ales între a picta en plein air şi în atelier, care dintre variante v-ar atrage mai mult?

Gheorghe Coman: Pentru mine, s-a tot schimbat opţiunea asta. Iniţial en plein air făceam doar desene, după care veneam în atelier şi după desen îmi recompuneam imaginea, sub imperiul proaspăt al memoriei vizuale. Însă, la un momen dat, după mai multe tabere cu colegii, am descoperit şi o altă latură a plein air-ului, cea a lucrului direct în natură, în care trebuie să surprinzi cu francheţe atmosfera. De aceea, trebuie să te mişti foarte repede, iar acest fapt oferă prospeţime şi efectiv, “trăire” lucrării pe care o realizezi. Apoi, devenind aşa, mai interiorizat şi mai exigent, am ajuns să îmi finalizez lucrările în atelier. Pe cele realizate en plein air, încerc să le rezolv cât se poate de repede, în scurt timp după ce am eboşat ceea ce am început, pentru că după un timp oarecare, dispare acel sentiment avut la momentul abordării lor.

Interior de atelier pictor Gheorghe Coman 1 artportfolioartportfolio.ro: Cum vedeţi dumneavoastră legatura dintre un artist şi ambientul atelierului său?

Gheorghe Coman: Atelierul nu se construieşte după un plan. De-a lungul timpului îşi schimbă înfăţişarea, pentru că inevitabil, fiecare moment petrecut de artist în atelier îşi pune amprenta asupra lui şi de la o zi la alta, constată că lucrurile nu mai sunt cum erau cu ceva timp în urmă. Devine greu să te lipseşti de ceva, acumulezi, creezi un mediu inspiraţional şi astfel, se produce o comuniune între atelier şi artist. Dar nu poţi să spui nici că atelierul îl creează pe artist. Însă fiecare contribuie la definirea celuilalt.

artportfolio.ro: Când pictaţi, insistaţi asupra subiectului sau preferaţi să surprindeţi atmosfera?

Gheorghe Coman: E clar că starea mă conduce, întotdeauna, către atmosferă. Subiectul este doar un leitmotiv al unei stări, ceva care trebuie să mă ghideze către ceea ce simt într-un anumit moment. Dealtfel, atmosfera este ceva, ce cred că nu lipseşte din majoritatea lucrărilor mele.

artportfolio.ro: In exprimarea dumneavoastră plastică tindeţi către linie sau către culoare?

Gheorghe Coman: Categoric nu tind spre linie. Ceea ce pictez se bazează pe culoare. Mi s-a spus de mai multe ori că sunt un colorist, deşi în adolescenţă eram sfătuit să dau la grafică, pentru că stăpâneam foarte bine linia, mai ales că la momentul respectiv, făceam şi grafica pentru revista şcolii. Însă mie nu mi s-a părut că grafica ar cea care mă reprezenta, deşi îmi plăcea foarte mult. Iubesc linia, iubesc desenul foarte mult, dar culoarea este mai presus de toate.

artportfolio.ro: Aveţi game cromatice pe care le utilzaţi cu frecvenţă?

Gheorghe Coman: Da. În general abordez o gamă caldă, bazată pe ocruri, pe brunuri, siene, printre care se strecoară violeturi, tonuri grizate, uneori mai apar şi tuşe mai rebele, mai dure, mai fauve, aşa, cumva, ca să ies din monotonie.

artportfolio.ro: Aveţi subiecte preferate?

Gheorghe Coman: În adolescenţă îndrăgeam foarte mult călătoriile şi colindam mult: dealuri, munţi, văi, pe firul apelor şi prin sate, în concluzie, peisajul era cel care mă captiva cel mai mult. Însă de-a lungul timpului, opţiunile au început să se schimbe. Am descoperit portretul, am descoperit compoziţiile cu personaje, nudul şi natura statică. Prin urmare, gama de subiecte a început să se diversifice şi nu aş putea să spun că în momntul de faţă sunt strict cantonat într-o zonă anume.

Pictor Gheorghe Coman 28 artportfolio

Pictor Gheorghe Coman 6 artportfolio

artportfolio.ro: Când sau cum vă daţi seama că aţi epuizat tot ceea ce aţi avut de spus într-o lucrare?

Gheorghe Coman: În general, când mă apuc de o lucrare, o fac sub imperiul unui anumit impuls. În momentul în care acel impuls începe să slăbească sau să dispară, încep să analizez lucrarea, să văd dacă se încadrează în ceea ce am simţit sau ceea ce am vrut să transmit ca mesaj. Dacă este totul în regulă, mă opresc. Dacă nu, o pun de-o parte, o las să se odihnească un timp, o săptămână, o lună, uneori poate şi un an, doi. Şi apoi întorcând-o, constat dintr-o dată dacă are minusuri sau dacă lucrarea este ceea ce ar fi trebuit să fie.

Interviu relizat in atelierul artistului la data de 8 august 2016 (Aurelia Rodica Drăgan, editor artportfolio.ro)