Noutati:

„Hărți imaginare”- expoziție de pictură semnată de Lucian Muntean & Sala Mare a Institutului Cultural Român.

Vernisajul proiectului expozițional „Hărți imaginare”, al artistului Lucian Muntean, a avut loc joi, 28 februarie, ora 18.30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român.

Expoziția prezintă lucrări selectate ale lui Lucian Muntean care fac parte din seria de picturi intitulată „Hărți imaginare” ce cuprinde 40 de lucrări în tehnica acril pe pânză.

«Momentul determinant al acestui proiect a fost în timpul unui zbor cu avionul, când, observând peisajul de la sol, mi-am dat seama cât de evidentă e intervenția omului în natură, cu obsesia de a trasa limite și granițe, de a-și marca proprietatea, printr-o geometrie perfecționistă, în contrast cu îmbinarea armonioasă a celorlalte elemente din peisaj. Tot atunci, privind de la acea altitudine aglomerația unei localități, am realizat cât de relativă e viața de zi cu zi, în care ne înverșunăm să rezolvăm multitudinea de probleme cu care ne confruntăm. Toate acestea par să se estompeze și să devină irelevante, privite de acolo, de sus », mărturiseşte artistul.

Geolog de profesie, Lucian Muntean a fost întotdeauna fascinat de hărţile pe care le-a consultat: de la cele fizice, meteorologice, economice sau demografice, până la cele geologice sau pedologice, cu simbolurile și codurile colorate, de oprerare.

În deschidere au luat cuvântul: Cosmin Nasui, istoric și critic de artă,  Dan Bărbulescu,  manager al Asociației Parcul Natural  Văcărești şi Dumitru Ioane, profesor emerit dr. ing.  Departamentului de Geofizică al Facultaţii de Geologie şi Geofizică București.

„Dacă peisajul tradițional oferă un spectacol de o foarte mare diversitate, acoperind o plajă largă de posibilități expresive şi își plasează întotdeauna privitorul în exterior, noua peisagistică pe care Lucian Muntean o propune, deplasează percepția de pe evenimentele din afară pe acelea dinlăuntru, de pe arhitectura imaginii pe structura ei, pe mecanismele sale intime. Pământul, în diversele lui agregări, nu mai este privit ca o formă constituită cu succesiuni de planuri și cu variații de relief ușor de recunoscut, ci ca o țesătură complexă de evenimente interioare”, subliniază Pavel Şuşară, critic de artă.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 28 februarie – 12 martie 2019, la ICR Bucureşti, Aleea Alexandru, nr 38.

Lucian Munten

Simeză

Credit foto: Valeriu Drăgan- artportfolio.ro & www.facebook.com/InstitutulCulturalRoman


Vernisaj

Cosmin Nasui, istoric și critic de artă


Dumitru Ioane, profesor emerit dr. ing.  Departamentului de Geofizică al Facultaţii de Geologie şi Geofizică București.


Dan Bărbulescu,  manager al Asociației Parcul Natural  Văcărești


Actorul Mihai Malaimare a precizat: “Sunt invitat de Lucian Muntean la vernisajul expozitiei sale Harti imaginare – in holul ICR Bucuresti. Ma duc cu drag. Este o gazda perfecta, tine sa ma prezinte prietenilor sai, oameni zambitori si civilizati. De altfel intreaga adunare, nu prea mare are parte de oameni de acest gen, lipsesc gomosii, cei care stiu cum se face cultura, care o conduc atunci cand au ocazia in mod discretionar decretand valori si ignorand valorile care nu le canta in struna. Mai bine caci atmosfera este amicala, asa cum de altfel sta bine unui astfel de eveniment. Lucian Muntean este geolog de formatie, pasionat de cartografie, fotograf impatimit. De aici la pictura nu este distanta mare, ceea ce vede din avion sau elicopter este un pamant care-si etaleaza o paleta colosala de culori si linii dispuse ca intr-un fel de harta sentimentala si de fapt asa ceva simti privind picturile lui. Pictorul are tuse cand moi, cand viguroase, culorile si formele vorbesc de vremuri indepartate ale creatiei primordiale, razbat irizari de cuarturi si galgairi de lava. Mi-a facut placere, pentru cateva minute am uitat mizeriile lumii de afara si cum in fata unei opere de arta fiecare are trairile sale, eu m-am gandit la Densusianu si la Dacia lui miraculoasa, m-am gandit la splendoarea liniilor de pe vasele de Cucuteni si la trecerea in uitare a mitului lui Osiris prin forta nou moralizatoare a lui Zalmoxis. Au fost cateva minute splendide! Daca aveti timp va invit sa treceti pe la ICR si nu veti regreta!”