Noutati:

“HARTA UNEI PICĂTURI DE APĂ” – expoziție de pictură și acuarelă semnată de Lucian Muntean – Galeria 2Art, Centrul Cultural “Mihai Eminescu”


HARTA UNEI PICĂTURI DE APĂ

cercetare științifică și artă contemporană
13-31 martie la Galeria 2ART, Centrul Cultural “Mihai Eminescu“, din cadrul Primăriei Sectorului 2, București.
22 martie, Ziua Mondială a Apei la sediul Parculului Natural Văcărești.

Autor – Lucian Muntean

“În iulie 2015 am participat la celei de-a patra ediție a Simpozionului de Arte Vizuale “Arta în Grădină” de la Jibou. Formația universitară de geolog mi-a favorizat inspirația spre o abordare a temei “Apa” dintr-o perspectivă care îmbină cercetarea științifică cu vocația artistică.
Astfel, la Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică ” Vasile Fati” din Jibou am prelevat probe de apă, pe care le-am studiat apoi la microscop, sub îndrumarea cercetatorilor coordonați de Oana Sicora și Lia Mladin.
Am fotografiat o lumea fascinantă, cu microorganismele strânse în picăturile de apă. Imaginile surprind alge, cianobacterii, microorganisme nevertebrate.
Fotografiile obținute, tratate ca obiecte estetice, le-am transpus apoi în pictură, rezultând transfigurarea artistică a universului mic în universul mare. Un demers invers, ca metodă, celui promovat anterior, în cadrul proiectul “Hărți imaginare”, expus recent la ICR.
În 2018 am continuat această temă cu o serie amplă de acuarele. Acestea pot fi văzute în expoziția deschisă în perioada 13-31 martie la Galeria 2ART, Centrul Cultural “Mihai Eminescu”, din cadrul Primăriei Sectorului 2, București.”


Pictorul Lucian Muntean