Noutati:

Asociația Soleil de l’Est prezintă “Retrospectivă de pictură contemporană româna Paris – București” – Palatul Parlamentului, Galeria Constantin Brâncuși

Etapa a doua a expozitiei « Retrospectiva de pictura contemporana româna Paris – Bucuresti » va avea loc în prestigioasele spatii Sala « Constantin Brâncusi » Palatul Parlamentului, Bucuresti, în perioada 4 – 29 decembrie 2017. Precizam ca etapa Paris a avut loc în spatiile de expozitie ale Fundatiei « Espace Christiane Peugeot » din capitala Frantei, în perioada 15 – 28 iunie anul curent. Vernisajul expozitiei la Bucuresti va avea loc pe data de 7 decembrie 2017, orele 18 :00, în prezenta reprezentantilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dl Ovidiu Iane, Secretar de Stat, ai Centrului International de Conferinte de la Palatul Parlamentului, ai asociatiei Soleil de l’Est, a pictorilor expozanti, si a unui public avizat, cunoscator al artelor frumoase.

Scopul expozitiei la Bucuresti este multiplu. Soleil de l’Est prezinta în atentia publicului erudit bucurestean un grup de 74 remarcabili si prestigiosi pictori români, din tara si diaspora, care au colaborat cu asociatia la diferite expozitiie în anii ‘90, sau au fost invitatii asociatiei la rezidentele de artisti conduse de Soleil de l’Est, în locatii de înalta cultura, în Franta, pe parcursul anilor 2001 – 2014. In cadrul acestor rezidente pictorii invitati au participat la o serie de actiuni, printre care pe prim loc au fost cunoasterea patrimoniului francez, prin vizitare de muzee, castele, catedrale, citadele, etc, întâlniri cu membri ai comunitatilor românesti din tara lui Molière, întâlniri cu pictori farncezi si cu organizatiile lor, vizitare de institutii de învatamânt superior artistic, contacte cu municipalitati franceze axate pe profil cultural. Pictorii expozanti la Bucuresti fac parte din mai multe grupuri. Primul grup este al seniorilor, care au colaborat cu Soleil de l’Est înca de la început, din anii 1990, si participat la expozitii în Franta. Datorita vârstei, ei nu au mai putut sa participe la rezidentele de artisti conduse de asociatie. Alt grup, mult mai numeros, este constituit din pictori care au participat la rezidentele de artisti în Franta, fiint invitati de asociatie. Expozitia la Bucuresti prezinta o fresca concreta si realista a ceeace este mai reprezentativ si valoros în pictura contemporana româna, din ultimul sfert de veac. Motivatia organizarii acestei expozitii este multipla. Are loc o retrospectiva, o punere în atentia publicului a tuturor pictorilor ce au colaborat cu Soleil de l’Est. Lucrarile acestor pictori, adevarati « ambasadori » ai culturii române, au fost expuse de Soleil de l’Est, în diferite spatii prestigioase din Franta, la Paris si în alta localitati culturale, si în ultimii ani, în parteneriat cu ambasadele României si cu ICR, în alte capitale, precum Bruxelles, Haga, Bratislava, Roma, Aarhus capitala europeana de cultura 2017, din Danemarca.
Totodata în cadrul vernisajului va avea loc o proiectare de reportaje filmate, cu pictorii români în Franta, la expozitii si lansari de carte. Va mai fi pusa la dispozitia publicului o documentatie artistica compusa din albumele de arta editate de asociatie, cu pictorii români în Franta, si dosarele press book, si afisele expozitiilor mai importante.
Cu ocazia vernisajului publicul avizat român va cunoaste faptul ca pictorii din expozitie au fost reprezentati în Franta prin lucrarile lor, vizibile în cadrul celor peste 150 expozitii organizate. Este bine, normal si laudabil, ca românii din tara sa cunoasca faptul ca pictura româna, via Soleil de l’Est, este prezenta si apreciata pe scena culturala europeana. Trebuie sa fie organizate tot mai multe prezente ale culturii române în UE. « Arta ca sa fie cunoscuta trebuie sa circule » este deviza asociatiei Soleil de l’Est.

Pictori expozanti :

Jakab ABRAHAM, Ion ACHITENIE, Petre ACHITENIE, Ion ATANASIU-DELAMARE, Levente ALBERT, Jan ALBU, Tudor BANUS, Cornel BÂRSAN, Dalia BIALCOVSKI, Gabor BIRO, Nicolae BLEI, Constantin BLENDEA, Ilie BOCA, Friederich BÖMCHES, Traian BRADEAN, Angela BRADEAN-POPA, Nicolae CATAVEI, Elena CHELARU-UTA, Viorel CHIREA, Mariana CINTEANU, Dan CIOCA, Nicolae CIOCHINA, Emil CIOCOIU, Bogdana CONTRAS, Gellu COSTEA, Augustin COSTINESCU, Marian CONDRUZ, Daniel CRACIUN, Horea CUCERZAN, Aurel DAN, Radu DARANGA, Victor DIMA, Vasili DIVIZA, Cornel DRAGAN-TÂRGOVISTE, Suzana FÂNTÂNARIU, Adriana FRATILA, Nicolae GAGEANU, Mihail GAVRIL, Val GHEORGHIU, Daniela GRAPA, Ion GRIGORE, Victor HAGEA, Dan HATMANU, Ana-Ruxandra ILFOVEANU, Corneliu IONESCU, Niculae IORGA, Iacob LAZAR, Rodica LAZAR, Lucian LICIU, Dumitru MACOVEI, Waldemar MATTIS-TEUTSCH, Mihaela MODÂLCA, Vasile MURESAN-MURIVALE, Marilena MURARIU, Costin NEAMTU, Lisandru NEAMTU, Mircea NICOLAU, Maria OTETELESANU, Christian PARASCHIV, Stefan PELMUS, Vasile POP-NEGRESTEANU, Marilena PREDA-SÂNC, Ciprian RADOVAN, Gabriel STAN, Aurelia STOIE MARGINEAN, Valentin TANASE, Vasile TOLAN, Angela TOMASELLI, Corneliu VASILESCU, Petre VELICU, Teodor VESCU, Sergiu ZANCU, Daniela ZBARCEA, Tiberiu ZELEA.

Total 74 artisti din România si diaspora cu peste 150 lucrari.