Noutati:

ANUALA DE ARTA PLASTICA RELIGIOASA SI RESTAURARE 2016

Anuala din acest an este organizată în pateneriat cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” și face parte din programul manifestărilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului.

Expoziția va avea loc în perioada 24 aprilie – 8 mai la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Șos. Kiseleff nr. 30 (la parterul fostul sediu al Ministerului Culturii).

Vernisajul va avea loc în ziua de 24 aprilie – Duminica Floriilor, la orele 13.30.

INSCRIERI

În zilele de 20 – 21 aprilie 2016 între orele 12.00 – 16.00, artiștii vor putea aduce creațiile cu care își propun să participe la Expoziția Anuală în vederea selectării acestora de către Comisia Profesională a filialei noastre, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, Șos. Kiseleff nr. 30 (la parterul fostul sediu al Ministerului Culturii)..

Artiștii care doresc sa participe sunt rugați să trimită până în data de 21 aprilie 2016, pe adresa de email afaprr@gmail.com :
– imaginile lucrarilor
– titlu
– tehica
– dimensiunile
– datele de contactale artistului (telefon, email)
– o poză a autorului

Aceste materiale vor fi folosite şi la realizarea catalogului.

Pot participa lucrări de pictură, grafică, th. mixte, sculptură, icoane, planșe restaurare sau pictură murală. Obiectele în curs de restaurare sau restaurate vor fi expuse doar la vernisaj.

Relații și detalii suplimentare la tel.: 0723 500 359, 0723 847 454.

CONCEPT EXPOZITIONAL
IPOSTAZE ALE SACRULUI
„Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu.” Luca 21:17

Într-o lume pragmatică în care tot mai des citim în presă informații alarmante privind globalizarea persecuţiei împotriva creştinilor, blamarea valorilor religioase și înlocuirea lor cu altele așa zis “umaniste”, Expoziția Anuală din acest an își propune să tragă un semnal de alarmă față de importanța păstrării credinței, a păstrării și a continuării tradițiilor, să aducă în atenție importanța artei sacre, a conservării patrimoniului artistic religios și a actului de restaurare.

Eliminarea simbolurilor și a tradițiilor creștine din viața publică nu înseamnă, de fapt, nimic altceva decât o modificare de simboluri, o înlocuire dirijată a obiceiurilor și ritualurilor creștine, cu obiceiuri și ritualuri noi “ateiste”. În lumea de astăzi: ieslele sunt scoase de peste tot în lume din spațiul public, sărbătorile creștine sunt confiscate și/sau înlocuite cu sărbători păgâne, de multe ori cu substrat diabolic, albul este înlocuit cu negrul (Halloween, Black Friday), lumina cu întunericul.

Mesajul expoziției din acest an se dorește a fi o asumare a zicerii Sf. Ap.Ev. Luca (patronul breslei noastre), adevăr care din păcate este evident prin tribulațiunile și atmosfera neprielnică la care sunt supuși artiștii creatori de arta sacră și restauratorii alături de întreaga breaslă artistică din România.

În cadrul evenimentului restauratorii și creatorii de artă sacră își vor prezenta operele realizate în anul anterior, proiectele multianuale ce s-au finalizat de curând sau sunt încă în desfășurare dar și rezultatele cercetarii de atelier.

Vernisajul expoziției va avea loc în Duminica Floriilor, 24 aprilie, orele 14,00 la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” . Tot în Duminica Floriilor, în anul 2015, a fost inaugurată această tradiție a breslei noastre de a avea la o anumita dată expoziția anuală și într-un anume loc, în sediul unuia dintre cei mai importanți parteneri instituționali ai breslei artiștilor plastici religioși și a restauratorilor din România.

Vor fi invitați membri AFAPRR Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP cât și alți membri ai Uniunea Artiștilor Plastici din România, ca și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR.

Parteneri în organizarea expozitiei sunt Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Partenerii media vor fi: Lacasuri Ortodoxe-LO News, Intell News, Jurnalul Bucurestiului, Artinfonews, artportfolio.ro , TRINITAS TV, Radio România Cultural.

Vor lua cuvântul doamna conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” și vor prezenta criticii de artă: dr. Roxana Pasculescu, dr. Marius Tita și părintele dr. Florin Șerbănescu – consilier patriarhal.

Curatorii expoziției sunt: pictor Cristian Olteanu, pictor restaurator Dr. Irina Sava și istoric cerc. șt. Florin-Ionut Filip Neacsu.